Hyvinvointia ei voi saavuttaa hetkessä, ja tie hyvinvoivaan elämään on harvoin mutkatonta. Yhteistyö oppilashuollon kanssa ja sähköinen hyvinvointisovellus tukevat opiskelijoiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamista Lappian ammattiopistossa.

Lappian ammattiopistossa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilashuollon kanssa, jotta opiskelijoilla on käytettävissään moniammatillinen ja eri alan asiantuntijoiden osaaminen, kun he haluavat muuttaa elämäänsä parempaan suuntaan.

– Ei riitä, että kannustamme vain liikkumaan, vaan haluamme antaa monipuolista tukea, jotta kokonaisvaltainen hyvinvointi on oikeasti mahdollista saavuttaa. Oppilaitoksemme kuraattorit, terveydenhoitajat ja opot ovat vahvasti mukana opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämisessä, kertoo Liikkuva Lappia -hankkeen päällikkö ja hyvinvointialan tuntiopettaja Pekka Tiitinen.

Noin kolme vuotta sitten Lappiassa otettiin käyttöön yhteinen hyvinvointisovellus.

– Kun Liikkuva opiskelu -hanke alkoi, aika äkkiä tunnistimme, että liikunta ei ole itseisarvo, vaan väline saavuttaa jotakin. Halusimme laittaa opiskelijoiden työkyvyn ja hyvinvoinnin etusijalle ja jouhevoittaa arjen tekemistä, joten päädyimme kokeilemaan hyvinvointisovellusta, kertoo Tiitinen.

Sovellusta on käytetty oppimisympäristönä, johon on voitu suunnitella kokonaisia opintokokonaisuuksia. Lisäksi sen kautta voi tehdä erilaisia ohjelmia esimerkiksi liikuntaan, ruokailuun, elämänhallintaan ja uneen. Sovellukseen kirjataan myös liikunta- ja hyvinvointisuoritteita, ja sinne voi rakentaa erityyppisiä yhteisöjä.

– Olemme seuranneet esimerkiksi henkilöstön liikkumista henkilöstölle suunnatun yhteisön kautta. Sovelluksessa on myös valmennusmahdollisuus, jolloin opettaja voi tehdä yksittäiselle opiskelijalle suunnatun valmennusohjelman ja seurata opiskelijan suorituksia. Tämä ominaisuus on ollut kätevä etenkin näin korona-aikaan. Tavoitteenamme on myös valjastaa alustan käyttöä entistä enemmän oppilashuollon toimintaan, Tiitinen kertoo.

Suurena hyötynä Lappiassa on koettu se, että nyt oppilaitoksessa on yksi yhteinen alusta, jonne on koottu kaikki hyvinvointiin ja liikkumiseen liittyvä.

– Sovellus on opiskelijoiden näkökulmasta yksinkertainen. Sieltä löytyvät kaikki hyvinvointiin liittyvät tehtävät ja tiedot, eikä niitä tarvitse etsiä monesta paikasta. Opiskelijat pystyvät myös seuraamaan omaa kehitystään ja suoritteitaan koko opiskelun ajalta — ja opiskelujen jälkeenkin, Tiitinen iloitsee.

– Ennen tällaisen alustan hankkimista kannattaa tehdä laaja selvitys, että sovellus on toimiva ja siihen tulee jatkossa päivityksiä. On myös huomioitava, että kaikki eivät vielä välitä sähköisten sovellusten käytöstä. Meillä arviolta noin 85 prosenttia opiskelijoista on tykännyt tämän käytöstä, Tiitinen päättää.

Yhteystiedot

Pekka Tiitinen
pekka.tiitinen@lappia.fi
Ammattiopisto Lappia

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE