Uusi opiskelupaikka ja täysin uudet opiskelukaverit? Kokeilkaa ryhmäytymistä liikkeen ja liikunnan avulla! Kokosimme tähän tekstiin 8 ideaa liikunnalliseen ryhmäytymiseen. Parhaimmillaan ideoita voi hyödyntää, vaikka ryhmässä olisi esimerkiksi kielimuureja.

1. 10 vinkkiä opiskelijoiden ryhmäytymiseen ja yhteisöllisyyden lisäämiseen 

Toisen asteen opiskelijoiden ja korkeakouluopiskelijoiden yhteisöllisyyttä ja ryhmäytymistä voi lisätä useilla erilaisilla tavoilla. Tekstiin on kerätty monipuolisesti erilaisia ideoita opiskelijoiden ryhmäytymiseen. 

2. Taukoliikuntavideoiden kuvaaminen

Taukoliikuntavideoiden kuvaaminen ryhmätyönä yhdistää kivasti ryhmäytymisen sekä liikkeen lisäämisen osaksi opiskelupäivää. 

3. Tukea kotouttamiseen toiminnallisin harjoittein (Kepeli)

Kepeli-harjoitteita voi käyttää esimerkiksi suomen kielen oppimisen, itsetuntemuksen lisäämisen, yhteiskuntaan tutustumisen ja ryhmätyötaitojen vahvistamisen tukena. Ne soveltuvat myös eritaustaisten ryhmien kohtauttamiseen. 

4. Yhteisölliset lajikokeilupäivät 

Kalajoen lukion lajikokeilupäivät tutustuttavat lukiolaiset uusiin liikuntalajeihin ja tarjoavat virkistystä opiskeluarkeen. Mukana lajikokeilupäivissä on ollut esimerkiksi fatbike-pyöräilysafareita, kamppailulajeja, jousiammuntaa, kuntosaliharjoittelua, tankotanssia, golfia ja frisbeegolfia.

5. Liikuntatuutorointi

Liikuntatutorit ovat liikunnan ja liikkumisen vertaistuutoreita. Liikuntatuutorit tutustuttavat opiskelijat erilaisiin lajeihin, järjestävät aktiivisuustaukoja, tapahtumia sekä matalan kynnyksen liikuntaa tutor-ryhmille. He tukevat toiminnallaan oppilaitoksen aktiivista toimintakulttuuria ja yhteisöllisyyttä.

6. Aktiivivälkät 

Kannaksen lukiossa järjestetyt aktiivivälkät lisäävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kaikille lukion opiskelijoille suunnatut välitunnit ovat sisältäneet toimintaa laidasta laitaan.

7. Liikkuva kuraattori

Ammatillisen oppilaitoksen vähäiset liikuntamahdollisuudet saivat Turun ammatti-instituutin kuraattori Kati Länsiön ja liikunnanopettaja Monika Törnin pohtimaan, miten he voisivat lisätä liikuntaa erityisesti sellaisille opiskelijoille, joilla ei ollut vielä mitään harrastusta. Syntyi idea Liikkuva kuraattori -toiminnasta, opiskelijoille "Liikkaklubista", jossa keskitytään liikkumaan hyvällä mielellä opiskelijoiden ehdoin.

8. Liikkuva pakopeli

Ammatillista koulutusta tarjoavassa koulutuskeskus Sedussa on käytössä liikkuva pakopeli osana ryhmätymistilanteita, teemapäiviä ja erilaisia tapahtumia. Liikkuvassa pakopelissä sekä mieli että keho saavat liikettä.

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE