Värikkäitä kartioita liikuntakentällä.

Ammattiopisto Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, jolla on toimipiste muun muassa Jyväskylässä. Jyväskylän ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijat toteuttivat Spesian eniten tukea tarvitseville opiskelijoille kolmen kerran kuntouttavan ohjauskokonaisuuden. Palaute ohjauksesta on ollut niin positiivista, että toimintaa halutaan nyt jatkaa.

Keväällä 2021 ammattiopisto Spesiassa aloitettiin varsin onnistunut yhteistyö Jyväskylän ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoiden kanssa. Kyseessä oli henkilökohtaisen liikunnanohjauksen kokeilu Spesian Telma-opiskelijoille.

– Olimme keskustelleet ammattikorkeakoulun opettajien kanssa siitä, että liikunnanohjausta voisi sisällyttää osaksi jotakin fysioterapiaopiskelijoiden opintojaksoa. Keväällä 2021 sopiva opintojakso tulikin vastaan ja pääsimme aloittamaan toiminnan, summaa erityisopettaja Niko Leppä.

Henkilökohtaisessa liikunnanohjauksessa fysioterapiaopiskelijat loivat pareittain kolmen kerran kuntouttavan ohjelman Spesian Telma-opiskelijoille. Ohjauskertojen kokonaisuus sisältyi täysin osaksi fysioterapiaopiskelijoiden opintoja.

– Ensimmäiseen ohjauskertaan sisältyi tutustumista ja toiveiden ja tavoitteiden kartoittamista seuraaville kerroille. Kaksi seuraavaa kertaa sisälsikin sitten suunnitelmallista ja kuntouttavaa tekemistä. Jokaisen kerran jälkeen pidettiin myös lyhyt palautekeskustelu, Leppä kertoo.

Palaute yhteistyötoiminnasta on ollut hyvää. Leppä kertoo, että jokainen Telma-opiskelija on kertonut omalla tavallaan tykänneensä henkilökohtaisesta liikunnanohjauksesta. Myös fysioterapiaopiskelijoilta on tullut hyvää palautetta. Yksi pari tykkäsi ohjauskokemuksesta sen verran, että he jatkoivat ohjauksia vielä sovitun jakson jälkeenkin.

– Toimintaa aiotaan ehdottomasti jatkaa, kunhan ammattikorkeakoulun puolella uusi lukuvuosi lähtee kunnolla käyntiin. Alustavasti jatkamme yhteistyötä siten, että se sisältyy samalle fysioterapiaopiskelijoiden kurssille kuin viimeksikin. Toivomme tästä vuosittain toistuvaa, pysyvämpää toimintamallia, Leppä sanoo.

Yhteystiedot

Niko Leppä
niko.leppa@spesia.fi
Ammattiopisto Spesia

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE