Toisen asteen opiskelijat ovat saaneet maksuttomaan uimahallikäyntiin oikeuttavia kertauintilippuja ja kertakuntosalilippuja Vantaalla jo muutaman vuoden ajan. Vuoden alussa liput vaihdettiin määräaikaiseen etuuteen eli uimahallien käyttö on vantaalaisten lukioiden, Vantaan ammattiopisto Varian ja Kauppiaitten Kauppaoppilaitos Mercurian opiskelijoille maksutonta. 

Heinäkuusta alkaen etuus laajeni käsittämään myös ne vantaalaiset toisen asteen opiskelijat, joiden oppilaitos on Vantaan ulkopuolella. Taustalla on yhteistyö kaupungin liikuntapalveluiden kanssa ja halu lisätä opiskelijoiden liikkumismahdollisuuksia. 

– 2,5 kuukaudessa etuutta oli hyödynnetty noin 1400 kertaa. Etuus on herättänyt kiinnostusta ja kerännyt kiitosta niin opiskelijoilta, kuntalaisilta kuin poliitikoiltakin. Tavoitteena onkin, että etuudesta saataisiin jatkuva, kertoo projektikoordinaattori Nora Saloranta.  

Toisen asteen opiskelijoille järjestetään myös maksuttomia lajikokeiluja kerran kuussa yhteistyössä nuorisopalveluiden kanssa. Koronan vuoksi toimintaa ehdittiin järjestää vain kaksi kertaa, mutta kokeiluja jatketaan syksyllä. Tavoitteena on sopia kokeiluille tietty päivä kuukaudesta, jotta toiminta on johdonmukaista ja helposti ennakoitavaa. Lajikokeiluissa nuorten toiveet otetaan huomioon. Mietinnän alla on muun muassa itsepuolustusta, parkouria ja kiipeilyä. 

Lisäksi Vantaalla on järjestetty viikoittaisia harrastuksia yhteistyössä Sporttia kaikille ry:n ja nuorisopalveluiden kanssa. Tähän mennessä nuorten on ollut mahdollista harrastaa maksutta muun muassa zumbaa, joogaa ja nyrkkeilyä.  

– Olemme huomanneet, että harrastuksen ajankohta vaikuttaa merkittävästi siihen, onko toiminta suosittua. Onkin tärkeää löytää harrastuksille sellainen aika, joka sopii mahdollisimman monelle opiskelijalle. Lisäksi olennaista on markkinoida ja tiedottaa liikuntamahdollisuuksista, jotta toimintaan saadaan osallistujia ja sitä on järkevä toteuttaa. Ennen kaikkea liikuntatoiminnan järjestämisen pohjana on johdon sitoutuminen ja moniammatillisuus, Saloranta summaa toimintaa.  

Maksuttomat liikkumismahdollisuudet ovat vain murto-osa kaikesta Vantaan toisen asteen liikunnan edistämisen toiminnasta.   

– Liikkumisen esteitä on monenlaisia, siksi ratkaisujenkin tulee olla monipuolisia ja yhteistyöhön perustuvia. Koulutamme esimerkiksi opiskelijoita ja koulujen henkilökuntaa sekä edistämme osaajien verkostoitumista järjestämällä seminaareja. Meillä on tavoitteena tavoittaa paremmin erityisen vähän liikkuvat ja toteuttaa yhä kattavammin opiskelijoiden toiveita, pyrimme muun muassa hankkimaan säädettäviä työpöytiä oppilaitoksiimme, Saloranta päättää.   

Vantaan Liikkuvan opiskelun ajankohtaiset kuulumiset löytyvät osoitteesta www.vantaa.fi/liikkuvaopiskelu.

Kuva: Vantaan kaupungin aineistopankki, kuvaaja Sakari Manninen

Yhteystiedot

projektikoordinaattori Nora Saloranta
nora.saloranta@vantaa.fi
Vantaan Liikkuva opiskelu -hankkeen

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE