Muuramen lukiossa tehdään paljon yhteistyötä yritysten kanssa. Jokaisella ryhmällä on oma kummiyritys, jonka kanssa tehdään yhteisiä projekteja ja jonka kautta opiskelijat tutustuvat työelämään. Liikkuva opiskelu -hankkeen myötä yhteistyö laajeni myös liikunta-alan yrityksiin.

Idea kummiyritysyhteistyöstä tuli Elina Kastepohjalta Muuramen lukiosta.

- Ensimmäinen liikunta-alan kummiyritys oli Alive -liikuntakeskus, jonka kanssa teimme mahtavaa yhteistyötä. Aloitimme yhteistyön perinteisillä kummiyrityskahveilla, jossa pohdittiin yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Sovimme, että tulen ryhmänohjaajana opetet-päivään. Pääsin nauttimaan pilatestunnista, mutta myös kuuraamaan cycling-salin lattiaa ja ohjaamaan lasten jumppaa, Kastepohja kertoo.

Ryhmä pääsi vierailemaan liikuntakeskukseen, jossa yrittäjät kertoivat toiminnastaan. Opiskelijoille tarjoutui mahdollisuus tulla kerran jaksossa ohjatue ryhmäliikuntatunnille ilmaiseksi. Lisäksi yrittäjät tulivat kertomaan omat yritystarinansa koululle. He olivat myös vetämässä monia liikuntapajoja koulun teemapäivissä ja tapahtumissa.

- Järjestimme kahtena vuotena Aliven kanssa koko perheen olympialaiset, jotka olivat heidän markkinointitempauksia.

Opiskelijat ovat myös työllistyneet Aliven kautta mm. lapsiparkkiohjaajiksi, markkinointiin tai ryhmäliikunnan ohjaajiksi. Liikuntakeskus tarjoaa opiskelijoille hyvät opiskelija-hinnat ja erityiskampanjoita. Alive puolestaan on saanut kumppanuuden kautta uusia asiakkaita, työntekijöitä ja näkyvyyttä.

Toinen kumppani Sport Bar Silver on keilaukseen ja biljardiin erikoistunut yritys. Opiskelijat ovat päässeet keilaamaan englanninkielen tunneilla ja keskustelevat tunnin aikana henkilökunnalle sekä toisilleen vain englanniksi. Tämä on tuonut liikettä ja hauskuutta kielen harjoitteluun.

Muuramen Syke tarjoaa valmennusta tanssiin, kehonhuoltoon ja voimisteluun. Useat opiskelijat ovat työllistyneet kummiyrityksen kautta lasten kerhojen ja jumppien vetäjiksi. Syke on myös ollut mukana teemapäivissä esimerkiksi vetämässä lumizumbaa. Yrityksellä on lisäksi ollut lukiolaisille hyviä tarjouksia esimerkiksi tanssikursseille.

Uusin yhteistyökumppani on Method Putkisto Studio Muurame, jonka kanssa kumppanuustoiminta lähti heti lentoon.

- Heidän kanssaan aloitimme pohtimalla suuria: miten saisimme Suomen ryhtiin ja miten ryhti voisi tuoda hyvää oloa myös lukioon ja auttaa jaksamaan lukio-opiskelussa. Heillä oli kutkuttava ajatus: jos olisimmekin virkeämpiä työ- /opiskelupäivän jälkeen kuin sitä ennen, kertoo Kastepohja.

Muuramen lukio järjestikin Ryhtiviikon, joka ajoittui Method Putkisto Studio Muuramen avajaisten yhteyteen. Studion väki kävi puhumassa asiasta opettajainkokouksessa, jolloin sovittiin yhteisestä aikataulusta. Sitten liikuntatutorit suuntasivat koulutukseen. Ryhtiviikolla he ohjasivat yhdessä studion MP-ohjaajien kanssa taukoliikuntaa välitunneilla. Lisäksi käytössä oli wobbeleita ja piikkipalloja, joilla pääsi tasapainoilemaan ja kikkailemaan. MP-ohjaajat tekivät myös ryhtianalyysejä ja kiersivät luokissa vetämässä taukojumppaa. Viikko oli niin innostava, että lukio sai uusia liikuntatutoreita mukaan toimintaan. Lisäksi Kastepohja osallistui rehtorin kanssa Muuramen studiota Englannista avaamaan tulleen Marja Putkiston keskustelutilaisuuteen sekä Marjan kasvoklinikkakurssille. Wobbelit innostivat nuoria niin paljon, että niitä on hankittu lukiolle.

Lukiossa järjestettiin myös uusi ryhtiviikko piristykseksi toukokuun kiireiden keskelle. Ryhtiviikon kruunasi Unelmien liikuntapäivä, jolloin Keski-Suomen Liikkuva opiskelu -hankkeiden lukiot kokoontuivat ensimmäiseen verkostotapaamiseen Muurameen. Osallistujat pääsivät testailemaan wobbeleita ja saamaan virkistystä piikkipallojen hieronnasta. Unelmien liikuntapäivän kunniaksi järjestettiin koko lukiolle ja vieraille yhteinen Ilo Liikkua-tapahtuma, jossa MP-ohjaajat vetivät taukojumppaa. Mukana oli myös Laukaaseen ja Jyväskylään toimintaa aloittavia MP-opiskelijoita. Vieraat saivat myös omat Method Putkisto-kontaktinsa ja pääsivät sopimaan yhteistyöstä.

Method Putkisto on innostanut lukiossa niin, että keväällä järjestettiin opettajille oma kurssi, johon osallistui 10 lukion opettajaa. Loppukevääksi perustettiin oma viikkotunti, jossa on opettajia Muuramen kouluista. Syksylle on jo suunnitelmia jatkosta. Method Putkisto Studio Muurame aloittaa kummiyrityksenä ensi syksynä. Muuramen lukion mottona on:  ”Me voimme tehdä ihan mitä vaan!”

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE