Valkeakosken ammattiopiston liikuntatilojen remontin myötä oppilaitoksessa piti miettiä uusia tilaratkaisuja. Lopulta tilaa vapautui erilliselle taukoliikuntaan tarkoitetulle pelisalille, jossa nuoret pelaavat erityisesti pingistä.

Ennen remonttia oppilaitoksen liikuntatiloissa oli pingispöytä, joka oli todella suosittu ja kovassa käytössä. Pingispöytä joutui väistymään remontin tieltä, mutta uusi tila pingiksen pelailulle löytyi oppilaitoksen auditorion yhteydessä olevasta lukusalista. Lukusalista tuli siis pelisali. Sekä auditorion että lukusalin käyttö oli arjessa kohtalaisen vähäistä, joten idea taukoliikuntaan käytettävästä pelitilasta otettiin hyvin oppilaitoksessa vastaan. Myös lukemiseen on kuitenkin edelleen mahdollisuus, sillä lukusali siirrettiin vastapäätä olevaan kirjastoon.

– Uudella ratkaisulla tilasta saatiin monikäyttöisempi ja useampaan eri toimintaan soveltuva. Mikäli auditoriota tarvitaan isommalle ihmismäärälle, on pingispöydät mahdollista helposti pistää kasaan ja siirtää huoneen seinustalle. Auditorion ja pelisalin välissä on avattava väliseinä, joten tarvittaessa koko iso tila saadaan opetus- tai muuhun käyttöön, kertoo työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opettaja Heidi Vikstedt.

Pelisaliin hankittiin kolme uutta pingispöytää sekä useamman pelaajan xl-kokoinen pöytäjalkapallopeli. Lisäksi tilaa on käytetty muihin taukoliikuntoihin, kuten kuntonyrkkeilyyn ja venyttelyyn.

– Pelitila ja uudet pingispöydät on otettu hyvin vastaan, ja pelaajia on riittänyt hyvin. Alussa kesti hetken ennen kuin opiskelijat löysivät uudessa paikassa olevat pelipöydät, mutta alun jälkeen pöydät ovat olleet aktiivisessa käytössä opiskelijoiden tauoilla sekä oppituntien aikaisessa taukoliikunnassa. Esimerkiksi osa opettajista tauottaa opiskelijoiden pitkiä päiviä siten, että he käyvät ryhmänsä kanssa salissa pelaamassa, Vikstedt kertoo.

Ennen koronavirusepidemian aiheuttamaa kevään etäopetusaikaa tila oli kaikille avoinna. Nyt syksyllä salia on voinut käyttää vain opettajan ohjauksessa oppituntien aikaiseen taukoliikuntaan.

– Tällä halutaan varmistaa pelivälineiden asianmukainen desinfiointi käytön jälkeen, Vikstedt toteaa.

Vikstedt suosittelee erityisesti pingispöytiä oppilaitoksiin.

– Pingis on loistava taukoliikuntamuoto: se on helppoa, ei vaadi aikaisempaa osaamista, kehittyminen on nopeaa, mutta taitavillekin pelureille löytyy haastetta. Lisäksi pelin ohessa voi vapaasti keskustella ja vaihtaa päivän kuulumisia. Peli innostaa ja kiinnostaa useita eritasoisia opiskelijoita himoliikkujista höntsäpelureiden kautta liikuntaa vieroksuviin, Vikstedt iloitsee.

Oppilas pelaamassa pingistä

Yhteystiedot

Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen opettaja Heidi Vikstedt
heidi.vikstedt@vaao.fi
Valkeakosken ammattiopisto VAAO

Hae tai valitse kategoria…

Kaikki ideat

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE