Vaasan lyseon lukio ja Vasa Gymnasium ovat liikkuvia lukioita. Yhteisellä kampuksella liikutaan monipuolisesti ja vähennetään paikallaanoloa. Liikkuva opiskelu -tarinan ovat kirjoittaneet Vaasan lyseon lukion liikuntatutorit Fanny Fodge ja Minna Kahelin.

Vaasan lyseon lukio ja Vasa Gymnasium ovat yhdessä lähteneet mukaan Liikkuva opiskelu -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on lisätä liikettä koulupäivään ja tuoda liikunnan iloa myös opiskeluun. Yhteisellä kampus Lykeionilla hanke on lähtenyt hyvin käyntiin ja sen voi jo konkreettisesti nähdä koulun tiloissa. Olemme esimerkiksi saaneet luokkiin jumppapalloja ja seisomapöytiä, aulatiloista löytyy pingispöytä ja pöytäfutis sekä tarjolla on myös kuntopyörä, jota polkemalla voi ladata puhelimeen akkua.

Me liikuntatutorit olemme olleet mukana tuomassa hanketta esille ja järjestäneet esimerkiksi erilaisia tempauksia opiskelun ohella. Taukojumppa Fröbelin palikoiden ”Jumppalaulun” tahtiin on jo muodostunut perinteeksi ympäri vuoden tehtäviin yllätyshyökkäyksiin, ja sitä saatetaan tehdä myös muissakin tilaisuuksissa, joihin meidän vetämäämme taukojumppaa kaivataan. Meille on tärkeää, että opiskelun tehokkuutta ja laatua on todella haluttu parantaa liikunnan avulla ja että opiskelijoidenkin mielipiteet on otettu siinä huomioon. Pienet edistysaskeleet ovat tehneet suuria muutoksia opiskeluumme.

Pingispöytä on tällä hetkellä suosituin aktiviteetti koulussamme. Sitä on aina joku pelaamassa, ja se on innostanut opiskelijoita tarttumaan haasteeseen ja lähtemään pelaamaan. Järjestimme myös hiljattain pingisturnauksen, ja mukaan lähti mukavasti opiskelijoita. Tarjolla oli tietenkin palkinto, joka toimi ikään kuin hyvänä syöttinä haasteeseen. Kiivaat matsit on juuri saatu päätökseen.

Kaikki me tiedämme, että puhelimen akku kuluu aika nopeasti, kun sitä käyttää paljon, ja silloin tietenkin täytyy ladata sen akkua. Meille on hankittu tänne pyörä, jota polkemalla voi ladata puhelinta. Samalla saa siis tehokasta liikettä ja mikä parasta puhelimeen lisää virtaa! Me liikuntatutorit olemme viime aikoina yrittäneet rohkaista opiskelijoita käyttämään pyörää pienin palkkioin ja toivomme, että pyörästä tulee entistäkin suositumpi.

Haastattelimme uskonnon- ja historianlehtori Janne Dahlstenia Liikkuva opiskelu –hankkeesta, ja hän kertoi omia näkemyksiään meille. Dahlsten pitää hanketta erittäin tärkeänä juuri opiskelijoiden kannalta ja kokee sen vaikuttaneen erittäin positiivisesti kouluyhteisöön. Opettajilla on varsinkin näin alussa iso rooli siinä mielessä, miten ja kuinka paljon Liikkuvaa opiskelua otetaan mukaan opiskeluarkeen. Jokainen opettaja esim. pitää omanlaisiaan taukojumppia ja käyttää erilaisia tapoja opettamiseen. Mitä enemmän liikettä on lisätty opiskeluun, sitä mielekkäämmäksi se on muodostunut. Dahlsten on ollut aktiivisesti mukana hankkeen esille tuomisessa ja on iloinen siitä, kuinka oppilaiden on nähnyt suorastaan vapautuvan tunneilla pienen taukojumpan jälkeen. Ilmapiiristä on ikään kuin muodostunut vapaampi, kun on voinut hetken nauraa ja rentoutua oppitunnin keskellä. Dahlsten pitää yhtenä mieleenpainuvimpana tempauksena joulukalenteria, jonka me tutorit suunnittelimme ja toteutimme. Joka päivälle oli erilainen taukojumppa kuvattuna, ja opettajat pystyivät näyttämään kesken tunnin. Tällaisesta opiskelijoiden heittäytymisestä Dahlsten on myös iloinnut. Hän uskoo hankkeen menneen näin hyvin läpi juuri opiskelijoiden asennoitumisen takia.

Ensimmäistä kertaa Lykeionilla on meidät eli omat liikuntatutorit. Meidän tehtävänämme on tietenkin innostaa opiskelijoita liikkumaan enemmän ja saada heidät lähtemään mukaan erilaisiin tempauksiin matalammalla kynnyksellä. Liikkumisesta saa lisää energiaa, ja silloin jaksaa keskittyä mm. opiskeluun paremmin. Meitä tarvitaan täällä näyttämään esimerkkiä muille opiskelijoille.

Opiskelu ei todellakaan tunnu enää niin uuvuttavalta, kun kesken tunnin saa vähän venytellä, ja aina ei tarvitse istua tuolilla vaan voi jopa seistä, jos siltä tuntuu. Opiskelijat eivät vaikuta niin uupuneilta oppituntien jälkeen kuin ennen Liikkuva opiskelu -hanketta. Hanke on vaikuttanut positiivisesti koulumme ilmapiiriin ja on ehdottomasti parantanut entisestään hyvää yhteishenkeämme täällä. Liikkuva opiskelu -hanke ei ole tuonut mitään negatiivisia asioita kampus Lykeionille vaan päinvastoin. Nykyään opiskelijat lähtevät jo helpommin mukaan uusiin tempauksiin ja oikeasti nauttivat niistä eivätkä tule paikalle ns. puoli pakolla. Liikkuva opiskelu on ihan huippu juttu, hyvä me!

Fanny Fogde & Minna Kahelin, Vaasan lyseon lukio

 


Vaasan lyseon liikuntatutoreita

kuva_1_kasarmin_kentta.jpg
Syksyllä oli Lyseon hankkeen "lanseeraus" Kasarmin kentällä, jossa liikuntatutorit vetivät yhteistanssia.
 

lataa_akkusi.jpg
Lyseon  liikuntatutorit toteuttivat "lataa oma ja puhelimen akkusi"-haasteen.
Ahkerimmat polkijat saivat lahjakortteja paikalliseen urheiluliikkeeseen.
Kuvassa kaksi lahjakortin saanutta, yhteensä lahjakortteja meni jakoon 6 kpl

 

plogging.jpg
Toukokuussa järjestettiin toisen asteen (Vaasan lyseon lukio, Vasa gymnasium ja Vamia) yhteinen plogging tapahtuma. Ensin kerättiin roskia ympäristöstä ja sitten kokoonnuttiin Elisa stadionille pieneen yhteiseen tapahtumaan.

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE