Savon ammattiopiston ja Varkauden lukion Aktiivinen Sakky -hankkeen tiimi joutui uuden haasteen eteen, kun toisen asteen oppilaitosten lähiopetus keskeytettiin ja tilat suljettiin maaliskuussa 2020. Kevään suunnitelmissa oli järjestää opiskelijoille muun muassa pyöräily- ja yhteisöllisyystapahtuma, osallistua Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaariin, levittää liikunta- ja aktivointivälineitä eri alojen toimipisteisiin sekä järjestää taukojumppia. Korona-tilanne kuitenkin muutti suunnitelmia nopeasti, ja ideointi uudenlaisesta toiminnasta alkoi jo seuraavana päivänä lähiopetuksen suljettua.

– Tänä keväänä piti olla monta tapahtumaa ja sitten kaikki peruttiin. Yhtäkkiä kaikki istuvatkin koneella ja kohtaamiset kasvotusten ovat harvinaisia. Piti muuttaa suuntaa ja alkaa miettiä, miten parhaiten tuetaan ja koulutetaan henkilöstöä, jotta jaksetaan kaikki huolehtia niistä meidän tärkeimmistä eli opiskelijoista, toteaa hankkeen koordinaattori Annika Jäntti, joka tiimeineen on lukuvuoden aikana suunnitellut aktiivista arkea kampuksille.

 

Hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemista etäopiskelussa

Opiskelijoiden siirtyessä etäopiskeluun, korostuu ergonomian, opiskelun tauottamisen ja palautumisen merkitys entisestään. Opiskelijat viettävät paljon aikaa ruudun äärellä, joten staattinen työskentelyasento rasittaa selkää, niskaa ja hartioita. Mieli saattaa väsähtää, sillä fyysinen yhdessäolo vähenee poikkeusoloissa.

Aktiivinen Sakky julkaisee päivittäin  erilaisia liikkumiseen kannustavia taukojumppia ja ergonomiaa edistäviä tauottamisvinkkejä Savon ammattiopiston sosiaalisen median kanavissa. Vinkeissä kannustetaan opiskelijoita liikkumaan myös ulkona ja tekemään taukojumppaa lähimetsässä. Lisäksi hankkeen tiimi on järjestänyt muutamia opiskelupäiviä aktivoivia Instagram Live -lähetyksiä, joita opiskelijat ovat seuranneet mielellään.

– Somen kautta tavoittaa opiskelijoita hyvin, ja varmasti meidän omaa heittäytymistä tarvitaan, jolloin meitä on myös helpompi lähestyä verkon kautta ja lähteä haasteisiin mukaan. Nyt huomaa, kuinka etäopiskelu uhkaa painottua verkkoon ja tauotusta tarvitaan. Siksi on hienoa, että voimme olla tarjoamassa erilaisia keinoja päivien aktivointiin somen kautta, toteaa hankkeessa mukana oleva liikunnanopettaja Lotta Lumiala.

 

  

 

Tapahtumat ja koulutukset järjestetään webinaareina

Peruuntuneiden tapahtumien tilalle järjestetään monipuolisia etätapahtumia ja koulutuksia .  Henkilöstölle suunnatut teemakoulutukset toteutetaan webinaareina, joiden aiheina ovat muun muassa ilon, energian ja jaksamisen lisääminen, opiskelijoiden tukeminen sekä toiminnalliset etäopetusmenetelmät. Opiskelijoille suunnattu yhteisöllisyystapahtuma siirrettiin verkkoon ja muutettiin suureksi virtuaali-vapputapahtumaksi. Opiskelijoille tarjotaan myös Hyvinvointi-webinaari, jossa pohditaan arvoja, tavoitteita ja tekoja.

 

Poikkeustilan positiivisia puolia

Aktiivisen Sakkyn tiimi on monen muun Liikkuva opiskelu -hanketoimijan tavoin ideoinut nopeasti vaihtoehtoisia tapoja tuoda aktiivisuutta ja viihtyvyyttä opiskelupäiviin poikkeusoloissa. Helppoa suunnanmuutos ei ole ollut, mutta tiimin asenne ja hyvinvointia tuottava toiminta on kuitenkin motivoinut eteenpäin.

– Arki poikkeusoloissa on kuormittavaa, mutta me ”timanttijengillä” haluamme tuoda iloa, valoa ja aktiivisuutta sekä sitä yhteisöllisyyttä myös verkon yli ja etähommiin. Siinä koemme myös onnistuneemme, Jäntti iloitsee.

Aktiivinen Sakky -hanke toimii Savon ammattiopiston Kuopion, Varkauden ja Siilinjärven toimipisteissä sekä Varkauden lukiossa lukuvuonna 2019–2020. Opiskelijoita perustutkintoon johtavassa koulutuksessa noin 4500, opiskelijoita eri koulutuksissa yhteensä 17 000 vuodessa ja henkilöstöä yli 700. Liikkuva opiskelu -toiminnan suunnittelussa on käytetty Nykytilan arviointia.

Hankkeen tavoitteena on edistää opiskelupäivien aikaista liikuntaa ja aktiivisuutta lisäämällä  henkilöstön ja opiskelijoiden tietotaitoa, luomalla mahdollisuuksia välituntiliikuntaan ja kehittämällä välituntien ajalle aktivoivaa toimintaa. Hankkeen myötä pyritään tavoittamaan vähiten liikkuvat opiskelijat niin, että hekin liikkuisivat vähintään tunnin päivässä.

 

 

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE