Liikkuva opiskelu -ohjelma järjestää keväällä 2021 webinaarisarjan. Webinaareissa annetaan tukea ja ideoita toiminnan organisointiin oppilaitoksissa. Jokaiseen webinaariin on oma ilmoittautuminen. Voit myös tilata tallenteen, jos webinaarin ajankohta ei sovi sinulle.

1. Miksi lisätä liikettä opiskelupäiviin? – torstaina 18.2. klo 14.00–15.00

Miksi opiskelupäiviin kannattaa lisätä liikettä? Mikä merkitys fyysisellä aktiivisuudella ja kunnolla on oppimisen edellytyksille? Miten liikettä lisäämällä voidaan edistää oppimista? Tutkija Heidi Syväoja esittelee tutkimustiedon valossa Liikkuva opiskelu -toiminnan mahdollisuuksia opiskelijoiden oppimisen ja opiskelukyvyn edistämiseksi.

Miten Liikkuva opiskelu -toiminta näkyy oppilaitosten arjessa? Miten opiskelupäiviin voi lisätä liikkumisen mahdollisuuksia? Vuoden 2020 Liikkuvina oppilaitoksina palkitut Muuramen lukio ja Valkeakosken ammattiopisto VAAO kertovat miten heillä on edistetty opiskelupäivän aikaista liikkumista ja opiskelukykyä.   

Webinaarin puhujat:
tutkija Heidi Syväoja, Likes-tutkimuskeskus
historian ja yhteiskuntaopin lehtori Elina Kastepohja, Muuramen lukio
lehtori Katariina Autio, Valkeakosken ammattiopisto VAAO

Katso tallenne

2. Miten jaksan töissä ja etenkin vapaa-ajalla? -webinaari maanantaina 15.3. klo 13.00–14.00

Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmien yhteinen webinaari, jonka teemana on henkilökunnan hyvinvointi. Mitä asioita henkilöstökyselyn tuloksista nousee, miten omaa hyvinvointia voi edistää ja minkälaisia apuja siihen on tarjolla.

Webinaarin puhujat:
näyttelijä Kristo Salminen
kehittämispäällikkö Miia Malvela, Liikkuva aikuinen -ohjelma
tutkija Katariina Kämppi, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuva opiskelu -ohjelmat

 

3. Liikunta, jaksaminen ja mielen hyvinvointi – torstaina 22.4. klo 14.00–15.00

Opiskelijoiden jaksaminen, mieliala ja vähäinen liikkuminen ovat nousseet huolen aiheiksi viime vuosina. Nuorten psyykkinen oireilu on lisääntynyt muun muassa masennuksen, ahdistuneisuuden ja uupumisoireilun osalta. Samaan aikaan liikunnan määrä on vähäistä suurella osaa nuorista.

Opiskelijoiden hyvinvointi ja sen edistäminen on tärkeä tavoite, jota tukee ja velvoittaa opetussuunnitelmatyö sekä lukioissa että ammatillisissa oppilaitoksissa. Hyvinvointi ei kytkeydy pelkästään opiskelukykyyn, jaksamiseen ja tulevaan työkykyyn, vaan myös elämänlaatuun ja -mielekkyyteen. 

Mitä hyvinvointi tarkoittaa opiskelijoiden kokemana ja millainen merkitys liikunnalla on jaksamiseen toisella asteella? Miten nostaa hyvinvointi puheeksi opiskelijan kanssa?

Webinaarin oppilaitosesimerkki saadaan Tampereen Kalevan lukiosta, jossa on hyviä kokemuksia hyvinvointitutor-toiminnasta.

Webinaarin puhujat:
Terveyden edistämisen asiantuntija, Anu Kangasniemi, Likes
hyvinvointitutor-toiminnasta vastaava opettaja, Meri-Tuulia Arkko, Kalevan lukio
terveydenhoitaja Jaana Mäki, Äänekosken lukio

 

 

Lisäksi Liikkuva opiskelu korkeakouluissa 10.2. klo 13-15.30. 

Webinaari on tarkoitettu Liikunnan aluejärjestöjen lasten ja nuorten liikunnan kehittäjille ja aikuisten terveyttä edistävän liikunnan kehittäjille sekä korkeakoulujen liikuntatoimijoille (kuten korkeakoululiikunnan työtekijöille ja opiskelija- ja ylioppilaskuntien liikuntavastaaville).

 

LIIKKUVA OPISKELU -OHJELMA ON OSA LIIKKUVAT-OHJELMIA

Liikkuva opiskelu -ohjelma on yksi valtakunnallisista liikunnan edistämisohjelmista eli Liikkuvat-ohjelmista. Ohjelmien avulla edistetään liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä. Kokonaisuuteen kuuluvat Liikkuva perhe, Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu, Liikkuva opiskelu, Liikkuva aikuinen ja Ikiliikkuja-ohjelmat.

Liikkuva opiskelu -ohjelman strategisesta johtamisesta vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Ohjelmaa koordinoi Likes.

Copyright 2018 © LIKES. All Rights Reserved
FIN | SWE